Heilige parochianen
Heilige Blasius, bisschop van Sebaste, Armenië, en martelaar. Hoewel er weinig concrete historische gegevens over hem bestaan, is zijn naam verbonden aan verschillende legenden en tradities die zijn invloed tot op de dag van vandaag levend houden.
Over het leven van Blasius is weinig met zekerheid te zeggen. Hij zou in de 4e eeuw geleefd hebben en bisschop geweest zijn van de Armeense stad Sebaste. Tijdens de christenvervolgingen onder keizer Licinius zou hij zich hebben teruggetrokken in het bos om aan de vervolging te ontkomen. Daar zou hij een leven geleid hebben in harmonie met de natuur en de dieren.
Volgens de overlevering zou Blasius een mild en barmhartig man zijn geweest, die zich inzette voor de armen en zieken. Hij zou ook een bijzondere band hebben gehad met de dierenwereld. Legenden vertellen dat wilde dieren naar hem toekwamen om genezen te worden van hun wonden.
Uiteindelijk werd Blasius ontdekt en gearresteerd. Hij weigerde de Romeinse afgoden te aanbidden en werd gemarteld en onthoofd. Zijn dood maakte van hem een martelaar, iemand die zijn leven gaf voor zijn geloof.
Na zijn dood begon de verering van Blasius zich te verspreiden. Hij werd vooral vereerd als beschermheilige van hen die lijden aan keelaandoeningen. Deze verering is waarschijnlijk ontstaan naar aanleiding van een legende waarin Blasius een jongetje geneest dat een visgraat in zijn keel had.
Blasius wordt als een heilige beschouwd vanwege zijn geloof, zijn barmhartigheid en zijn moed om te sterven voor zijn overtuiging. Hij is een voorbeeld van iemand die zijn leven volledig in dienst stelde van God en zijn naasten. Bovendien is hij een symbool van hoop en genezing, vooral voor hen die lijden aan fysieke of geestelijke kwalen.
In de kunst wordt Blasius vaak afgebeeld als een bisschop met een lange baard, gekleed in een kazuifel. In zijn hand houdt hij vaak een paar kaarsen of een wolfskam. De kaarsen symboliseren het licht van Christus en de wolfskam verwijst naar een van de martelwerktuigen waarmee hij werd gefolterd. Op het standbeeld in de Sint-Laurentiuskerk is dit niet helemaal zichtbaar.
De feestdag van Heilige Blasius valt op 3 februari. Op deze dag wordt in veel katholieke kerken de zogenaamde 'Blasiuszegen' gegeven. Tijdens deze zegen wordt een paar kaarsen over de keel van de gelovigen gekruist, als symbool van bescherming tegen keelaandoeningen.
Heilige Blasius, bid voor ons.
Pr. Orlando
© Orlando Garcia.