O.-L.-Vrouw Kopkapel | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Heilige Laurentiusparochie Lokeren-Moerbeke

Heilige Laurentiusparochie Lokeren-Moerbeke

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Contactpunten 300 jaar Sint-Laurentius Welkom in onze gemeenschap! Een sacrament aanvragen
      Leven vanuit de doopKinderdoopVolwassendoopEerste CommunieVormselVerzoening en geestelijke begeleidingHuwelijkZiekenzalving
      Overlijden Eucharistieviering
      Aanvraag misintentieMisvieringenMisdienaarsKindernevendienstGelegenheidskoorMis de koffie nietVolg of herbekijk de zondagvieringSchriftlezingen van de dagWij zeggen dankWord met het Woord
      Koren
      GelegenheidskoorJeugdkoor De PepernotenMalaikaSint-Anna HeirbrugSint-GregoriusOrganisten
      Alpha cursus
      VolwassenenJongeren
      Jongeren
      Vragen van jongerenMisdienaarsJeugdkoor De PepernotenAlpha YouthJongeren in Lourdes, Frankrijk 2025Wereldjongerendagen 2027 - Seoul, Zuid Korea
      Gebedsgroep H. Rafael Diaconie
      International friendsCommunie delen aan huisRouwzorgWelzijnszorgBroederlijk delenZiekenzorgGemeenschap Emiliani
      Sociale media
      OverzichtWhatsappInstagramFacebook
      Bedevaart naar Rome Onze parochiegemeenschap
      ParochieploegMetgezellenHandig overzichtInhoud Website
      Beiaardconcerten Parochieblad
      KERK & levenHeilige parochianen
      Parochiezalen Dekenaat Lokeren
      WebsiteHeilige Bavoparochie
      Bisdom Gent
      WebsiteBeleidsdocumentenCCV GentCatecheseGezinspastoraalBedevaartenRoepingenPermanent diaconaatSynodale kerkOecumene
      ICL Wereldkerk
      VaticaanVatican NewsL´osservatoreromanoEWTN
      Privacy beleid Agenda Zoek op Kerknet

O.-L.-Vrouw Kopkapel

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op woensdag 10 mei 2017 - 20:08
Afdrukken

De Kopkapel

Eeuwenlang wordt in de Kopkapel Onze Lieve Vrouw vereerd. Ze draagt er geen bijzondere titel. Ze heet er simpelweg ‘Onze Lieve Vrouw van de Kop’. En die ‘Kop’ zou zijn oorsprong vinden in de vorm van het landschap, daar op die spriet van de Karre- en de Kopkapelstraat met de Oude Heirweg. Een lichte verhevenheid tussen het aanpalend bosgebied en de omliggende weiden. Geschiedkundigen vonden de benaming reeds in de 15de eeuw, en het lijkt dan ook voor de hand te liggen dat de later gebouwde kapel de naam kreeg van de plaats waar ze gebouwd werd. Het was in die tijd niet ongebruikelijk dat de gelovigen heil zochten voor de behandeling van diverse kwaaltjes die in verband gebracht konden worden met de naam van de heilige of de plaats van het heiligdom. De Kopkapel werd dan ook de plaats waar genezing werd gezocht tegen alles wat met het hoofd te maken had, zoals de heilige Blasius in Daknam aanroepen werd voor alles wat met de wind te maken had, en, in afleiding van zijn naam, met de blaas.

De oorsprong van de kapel en de devotie er rond zal voor altijd een mysterie blijven. Geschriften rond de bouw van de kapel zijn niet voorhanden. Er ontstond wel een mondeling overgeleverde legende die ons vertelt dat in de 16de eeuw, in de periode van de godsdiensttroebelen, het O.-L.-Vrouwbeeld uit de Sint-Laurentiuskerk zou zijn gestolen en in de Durme geworpen. In de omgeving van de Heirbrug zou een bewoner van de Bergendries het beeld hebben opgevist en mee naar huis genomen. De Durme was toen nog een tijrivier en het opkomend water zou het beeld opwaarts gestuwd hebben tot aan de vindplaats. De Bergendries omvatte in die tijd niet enkel wat vandaag zo wordt genoemd, maar de hele zone naar de Karrestraat toe. De vinder van het beeld zou op zijn eigendom een kapel hebben opgericht, toegewijd aan zijn vondst. Het is een aannemelijk verhaal, maar zoals bij elke legende moeten we er toch met de nodige omzichtigheid mee omgaan. Wel is zeker dat de Lokerse kerk in die periode een tijdje in handen van de beeldenstormers is geweest, en dat die elke Mariaverering uit hun leven banden. Vandaar dat het voor de hand ligt dat ze uit de kerk elke verwijzing naar O.-L.-Vrouw weghaalden. Hoe dan ook, veel deskundigen gaan er van uit dat er van in de 16de eeuw reeds een kleine bidplaats aanwezig was op de Kop.

Uit de kroniek van het Waasland, van de hand van Joseph de Castro, leren we dat de kapel op de Kop gebouwd zou zijn in 1719, en dat ze zou vergroot zijn in 1756. Zijn bericht is erg geloofswaardig gezien hij een tijdsgenoot was (hij overleed in 1767). In 1868 werd de kapel nog eens aangepast.

Pastoor-deken De Groote (deken van Lokeren van 1885 tot 1907) nam samen met de broederschap van de H. Rozenkrans, in 1898 het initiatief om een nieuwe kapel te bouwen. Architect Alphonse De Pauw uit Brugge/Oostende tekende de plannen (hij woonde te Lokeren en was bestuurder van de Lokerse Nijverheidsschool). Het werd een neogotisch gebouw met voorgevel naar de straat toe gericht, een eindje achter de vroegere kapel. Met een grondvlak van 6,4m op 14m was de kapel beduidend groter dan de vroegere. Een éénbeukig zaaltje van drie traveeën met een smaller en lager koor dat driekantig is afgesloten. Een zadeldak met slanke dakruiter. Zo wordt het beschreven door de Erfgoedcel Waasland. Naast de geldmiddelen van de broederschap werd nog beroep gedaan op een omhaling in Lokeren om de kosten van de bouw te delgen. Mgr. Stillemans, bisschop van Gent, kwam op 7 mei 1899 de kapel inwijden. Bij de grote feestelijkheden hierrond viel de uitvoering op van een cantate, gezongen door 425 zangers. Het was een werkstuk van Hendrik Van Duyse, getoonzet door Jaak Opsomer. Het werd uitgevoerd op de Grote Markt na het plechtig lof in de Sint-Laurentius, waarna men in processie met een praalwagen en 57 uitbeeldende groepen naar de Kop trok. Op de praalwagen stond het beeld van Maria, dat tijdens de werkzaamheden aan de kapel was ondergebracht in de Sint-Laurentiuskerk. Gendarmen op kop en 8 muziekmaatschappijen begeleiden 12.000 gelovigen. Toen de eerste stappers aan de Kop kwamen, stond nog een deel van de stoet op de Markt, zo wordt naar waarheid verteld in de plaatselijke kranten. Het publiek kon dit ook volgen want in die tijd was er vanaf de Markt over de Durme heen nog een vrij ongestoord gezicht naar de Kop.

In 1924 werd ter gelegenheid van de diocesane bedevaart naar O.-L.-Vrouw van de Kop voormelde cantate opnieuw uitgevoerd.

Blijkt nu ook nog dat in 1914 de gedachte groeide om een ommegang te maken van 15 kleine kapelletjes om de blijde, droeve en glorieuze mysteries van de rozenkrans te tonen aan de bedevaarders. Oorlogsomstandigheden hebben er voor gezorgd dat het nooit tot een uitvoering kwam van het ontwerp van architect Van den Broucke, dat zou vervaardigd worden door beeldhouwer Alois De Beule.

Een uitzonderlijke foto waarop de oude en de nieuwe Kopkapel te zien is. © archief van de parochie Lokeren-Moerbeke
Het ontwerp van de kranskapelletjes die rond de Kopkapel de verschillende mysteries van het Rozenkransgebed visualiseren. © archief van de parochie Lokeren-Moerbeke
Een postkaart met daarop een ontwerp van hoe de ‘Kopkerk’ er zou kunnen uitzien. Op de achterzijde staat een bedelvraag en rekeningnummer. © archief van de parochie Lokeren-Moerbeke

Het 50-jarig jubileum van de Kopkapel (gevierd op 17 juli 1949) werd een feest zonder weerga. Een stoet van 5.000 gelovigen trok in het spoor van Mgr.Calewaert, bisschop van Gent, en Mgr. Mels, telg uit de Karrestraat-Sinaaistraat, en enkele weken tevoren tot bisschop gewijd in de Sint-Laurentiuskerk, naar de Kop. In het spoor van Mgr. Mels volgden twee inlandse priesters uit Congo.

Het interieur van de Kopkapel werd bij een brand in 1974 volledig vernield. Het gotisch altaar verdween, samen met de smeedijzeren koorafsluiting. Het Stadsmuseum heeft zich ontfermd over dit altaar alsook over de zilveren kroon van O.-L.-Vrouw en het kind Jezus, de ex-voto’s en de kandalaars. De toenmalige pastoor van de sedert 1958 zelfstandig geworden parochie, Fernand Aerts, liet een hoge sokkel bouwen waarop het Mariabeeld kon worden geplaatst. De Heemkundige Kring De Souvereinen bouwde in de hal van de naastgelegen parochiekerk een tentoonstelling uit om 75 jaar O.-L.-Vrouw van de Kop te vieren. In 14 toonkasten werden onder meer 140 zilveren ex-voto’s en 9 schrijnen met aan Maria geschonken juwelen getoond. Marcel Pieters heeft dit omstandig beschreven in het eerste nummer van hun tijdschrift (1999). Op de aloude drukpers van het Stadsmuseum werd een ets van Marcel Raemdonck afgedrukt die een zicht geeft op de nieuwe kapel in het omgevingsgroen. De volgende pastoor, André Carchon, nam het op zich de kapel binnen en buiten op te frissen. Aan hem danken we dat het gotische altaar werd teruggebracht, samen met de kruisweg. De eerste pastoor van de parochie Onze Lieve Vrouw Hulp der Christenen, Daniël De Trazegnies, heeft veel tijd en energie gestopt in het stimuleren van het verenigingsleven en in de jeugdbeweging. En dat is ook waardevol.

O.-L.-Vrouw van de Kop werd indertijd gevierd op 8 september, dag van de geboorte van Maria. Na de inwijding van de nieuwe kapel werd de feestdag verplaatst naar de eerste zondag van mei. Paus Pius X had tijdelijk een volle aflaat verbonden aan dit feest. Nu wordt het feest gevierd op 24 mei, feest van Maria, troosteres der bedrukten. En zolang de kapel onder de bevoegdheid bleef van de Sint-Laurentiuskerk, werd op O.-L.-Heer Hemelvaart een bedevaart georganiseerd naar de Kop. Daar nam dikwijls zoveel volk aan deel dat de hele weg tussen de dekanale kerk en de Kopkapel gevuld was met bedevaarders.

Een mooie chromolithoprent van Onze-lieve-Vrouw van de Kop.  © archief van de parochie Lokeren-Moerbeke

Toen in 1951 vanuit de Sint-Laurentiusparochie het speelterrein Hoogland werd ingericht, was het een gaan en keren van schoolbussen met jonge bedevaarders die na een ingetogen rondgang rond de Kopkapel zich mochten uitleven op het speelplein. Tot 15 bussen per dag! En vanuit de verre omgeving. Maar de E17 lag zo ver van Hoogland, en er kwamen pretparken met meer attracties en uitstraling, en het tijdsbeeld veranderde,… en de bussen bleven weg. Inmiddels is de Kopkapel een rustpunt geworden voor elkeen die in een moment van stilte met Maria nog eens een klapken wil doen. Het stroomt er niet meer, maar is daarom zeker niet minder belangrijk geworden.

Yves Cools

Gepubliceerd door

Heilige Laurentiusparochie Lokeren-Moerbeke

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook