Een gesprek over twee prachtige glasramen … | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Heilige Laurentiusparochie Lokeren-Moerbeke

Heilige Laurentiusparochie Lokeren-Moerbeke

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Contactpunten Doopsel Eerste Communie Vormsel Huwelijk Overlijden Misvieringen Aanvraag misintentie Parochieblad - KERK & leven Gebruik parochiezalen Onze parochiegemeenschap, handig overzicht Kalender Schriftlezingen van de dag Facebook Instagram heiligelaurentiusparochie YouTube Bisdom Gent Dekenaat Lokeren Heilige Bavoparochie Privacy beleid

Een gesprek over twee prachtige glasramen …

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 13 juni 2019 - 14:35
Afdrukken

Onlangs had ik een boeiend gesprek met Jef Ballinckx, die bij sommigen onder jullie bekend staat als de ontwerper van de twee glasramen aan de westzijde van de Sint-Laurentiuskerk, m.a.w. als je binnenkomt links en rechts. Het viel me onmiddellijk op dat de heer Ballinckx ondanks zijn hoge leeftijd nog altijd heel levendig kan vertellen over zijn werk.
We begonnen het gesprek bij hem thuis, waar een opvallend glasraam hangt, zodat we meteen daarover konden beginnen…

F2184h23.jpg

Een boeiend gesprek met Jef Ballinckx © Geert Defauw

U bent niet de maker van dit glasraam, maar wel de ontwerper?
Inderdaad, dit glasraam werd gemaakt door atelier Mestdagh uit Gent. Zij voeren uit wat de ontwerper creëert. Dit is te vergelijken met muziek. Iemand schrijft een partituur en de speler voert die uit, maar dit is altijd een interpretatie. Welke ziel of begeestering steek je in dat werk? Maar de uitvoerders (in dit geval van de glasraamfabricatie) mogen niet afwijken van het ontwerp zelf. Zij kunnen wel interpreteren in de zin van: welke glaasjes kunnen we combineren? In die zin verkies ik het kleinschalig atelier Mestdagh. De glasramen in de kerk zijn door een veel groter werkhuis gemaakt, atelier Joëlle D’Alsace uit Lanaken. Dit is ook heel degelijk, maar er werken zoveel meer mensen… Zo’n atelier werkt niet zoals een schilder die kleurtjes mengt. Zij moeten glas inkopen en ze bezitten ontzettend vele glazen in allerlei kleuren, een soort glasbibliotheek dus. De “grisailles” (= de grijsbruine vlakjes) van het glasraam zijn wel veel feller dan wat ik voorzien had.

Hoe zijn die glasramen in de kerk tot stand gekomen?
In de jaren vijftig van de vorige eeuw is er sprake geweest van een restauratie van de kerk. Op een bepaald moment was deze karwei voor één architect te veel, en is er een tweede aangeduid. Die hebben dan samen het bestek opgemaakt. Ik was toen lid van de kerkfabriek Sint-Laurentius. Ik was de laatste tien jaar ook secretaris en zo zie je vaak iets meer. Ik had gezien in het lastenboek dat hij de twee ramen aan de westzijde zou openmaken, want die waren toen dichtgemetseld.

Wat nu komt, wou Jef liever niet kwijt, omdat hij zich bescheiden wil opstellen. Maar het lijkt ons essentieel voor het ontstaan van de kunstwerken. Wat is er gebeurd?
Er was al een glazenier aangeduid. Toen vroeg Jef of hij ook een ontwerp mocht indienen. De leden van de kerkfabriek wisten niet dat hij dit kon, maar hij had wel zeven jaar in Sint-Lucas gestudeerd, o.a. monumentale kunst.

Uiteindelijk mocht u dan uw ontwerp indienen?
Ik kreeg toestemming en het was op de valreep, want de volgende vergadering vond drie weken later plaats. Maar ik had al lang zo’n ontwerp in mijn hoofd, en ik wist dat het over een doopkapel en een rouwkapel ging. Dan draaien die hersencellen op volle toeren en komt de compositie stilaan tot stand. Ik ben de hemel dankbaar dat ik die inspiratie gekregen heb.
De glasramen zijn in het jaar 1988 geplaatst. De beide panelen bestaan eigenlijk uit 21 vierkante constructies die nadien aan elkaar gezet worden. Ik heb er één op ware grootte getekend, een zogenaamde kartontekening voor de glassnijders. Maar de andere vierkanten hebben ze zelf kunnen uittekenen.

Toen werd het tijd om de kunstwerken in de kerk zelf te bewonderen en zo konden we ons gesprek ter plaatse voortzetten. Eerst trokken we naar de doopkapel.

Ik merk een overeenkomst tussen “uw” glasramen en de overige in deze kerk. Is dit bewust gekozen?
Inderdaad, de andere ramen zijn neogotisch van stijl. Oorspronkelijk waren de heiligen omringd door een achtergrond, maar die heeft men na verloop van tijd weggelaten. Ook in mijn ramen zit aan de randen alleen “grisaille”.

F2184i23.JPG

Een overeenkomst tussen “uw” glasramen en de overige in deze kerk.  © Geert Defauw

Kunt u iets vertellen over de beide glasramen?
Als je het glasraam in de doopkapel bekijkt (foto links), zie je misschien een bloemachtig object, van waaruit iets zou moeten komen. Het geelachtige is het christelijke dat je meegeeft, de warmte, de liefde… Dat leidt dan naar boven naar een soort kelk die ons doet denken aan een bloem. Er is iets aan het groeien. Dit is de goedheid die je kunt doorgeven als vader en moeder. Zo zie ik dit en zo heb ik het ontworpen. Alleen jammer dat de “grisaille” iets te fel is uitgedrukt, maar je kunt dit niet meer veranderen natuurlijk.

En wat kunt u ons vertellen over uw creatie in de rouwkapel?
In de rouwkapel zie je een leven dat verdort. Het is te vergelijken met de geboorte, een moeilijke passage. Je ziet ook bovenaan de symbolische handen, die erop wijzen dat je “gedragen” wordt, omhooggestoken. Daarom heb ik hiervoor warme kleuren gebruikt.
Ik beschouw mijn creaties als niet-figuratief, maar het is geen abstract werk. Er staan figuren en lijnen op die toch herkenbaar zijn.

Hartelijk dank, Jef, voor uw mooie creaties en de heldere uitleg daarrond!

Tekst en foto’s: Geert Defauw

 

Gepubliceerd door

Heilige Laurentiusparochie Lokeren-Moerbeke

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Enkele leerlingen en een begeleider tijdens een proefdruk van de banners. © Warre Dierickx
readmore

Jongeren tonen zondag vredesboodschap tijdens Gent-Wevelgem

icon-icon-artikel
Paus Franciscus tijdens de algemene audiëntie van woensdag 22 maart 2023 © VaticanMedia
readmore

Paus: ‘Als de Kerk zichzelf niet evangeliseert is ze museumstuk’

icon-icon-blog
De uitgescheurde miniatuur die de deugden van de gematigdheid en de ondeugden van overvloed illustreert. De miniatuur wordt vandaag bewaard in het J.P. Getty-museum, Los Angeles.
readmore

Pronkstuk uit Grootseminarie: het Valerius Maximus-manuscript

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook