Sedert het jaar 2004 is er veel veranderd in het gebruik van onze kerken en pastorijen. Dit alles in de groei naar een nieuwe parochies. En sedert een jaar kadert dit in de vorming van nieuwe dekenaten.
Deze visie naar grotere vitalere eenheden loopt ook samen met een ander gebruik van onze pastorijen en kerken. Dit is zeker ook ingegeven door de zoektocht naar besparingen in het voordeel van de stad, de subsidiërende overheid.
Hoe gebruiken wij onze pastorijen?
H. Hart Heiende.
De pastorij is eigendom van de kerkfabriek. Op vraag van ouders van de Vrije Basisschool en van Patjoepelke, en met de middelen ter beschikking gesteld door de deken , werd het gebouw zo ingericht dat het door de inspectie goedgekeurd werd voor de buitenschoolse kinderopvang. De huurvergoeding werd vastgesteld op 1 euro per m² per maand en voor 80 m² voor het gehele gelijkvloers. Garage en tuin werden niet ingerekend maar worden wel door hen gebruikt.
De verdieping wordt gebruikt door de kerkfabriek , parochiale administratie, vergaderingen voor de vormselcatechese ter plaatse en het dekenaat en ontvangst door de deken
Sint-Jozef Spoele.
De houten woning voor de pastoor was afgebroken. Het terrein aan de woning en rond de kerk werd tot parkeerplaats aangelegd. De leerkrachten van de stedelijke school en de ouders van de kinderen gebruiken deze parkeerplaats. Het terrein van de kerk werd tweemaal verkleind door verkoop van een strook aan de stad voor hun school. Een derde maal werd een stuk van 450 m² verkocht voor 2 euro per m². Reeds een paar jaar is heel het domein van de kerk ingenomen door containers van de stedelijke basisschool. We hopen dat het terug vrij komt.
Sint-Paulus Oudenbos.
In 2004 werd de pastorij, eigendom van de kerkfabriek, door een overeenkomst met de stad gratis in gebruik gegeven aan de stad voor buiten- en naschoolse kinderopvang. De kerkfabriek heeft nog twee lokalen op de verdieping voor vergadering en opslag kerkgerief.
Sint-Anna – Heirbrug.
Na de benoeming van pastoor J. Van Raemdonck tot deken in Geraardsbergen werd de pastorij, eigendom van de kerkfabriek, helemaal verhuurd door de kerkfabriek aan mensen met een beperking als woning voor begeleid wonen. De verhuur van de pastorij en van twee GSM- installaties brengt mee dat de kerkfabriek bijna geen of meestal geen subsidie meer vraagt aan de stad voor de gewone uitgaven.
O.-L.-Vrouw Doorslaar.
Na het vertrek van parochieadministrator P. De Neve werd de pastorij verhuurd aan een priester. De kerkfabriek heeft op gelijkvloers nog twee ruimten voor vergaderingen en administratie en opslag van kerkgoederen op zolder. Ook hier stijgen daardoor de inkomsten voor de kerkfabriek.
O.-L.- Vrouw Eksaarde.
Na de benoeming van pastoor R. Vermeulen tot deken van Maria-Horebeke werd de pastorij verhuurd maar de kerkfabriek heeft nog een vergaderplaats en secretariaat op gelijkvloers en archief op de verdieping. Ook hier stijgen daardoor de inkomsten van de kerkfabriek en moeten er minder toelagen worden gevraagd aan de stad.
O.-L.-Vrouw, hulp der christenen, Kop.
Na het ontslag van pastoor R. De Witte werd de pastorij, eigendom van de stad, terug aan de stad overgedragen en werd ze verkocht ten voordele van de stadskas.
O.-L.-Vrouw Daknam.
Na het ontslag van parochiaal administrator G. Huys werd de pastorij door de stad aan hem verhuurd.
Sint-Laurentius.
In 1832 werd het dekenaat Lokeren opgericht. Tot die tijd behoorde Lokeren tot het grote dekenaat van het Land van Waas. De pastoor van Sint-Niklaas was meestal de deken maar enkele pastoors van Lokeren waren deken van het Land van Waas. De dekenij, eigendom van de kerkfabriek, werd vanaf 1851 verbouwd in opdracht van de kerkfabriek opgetrokken en betaald. Het kostte in die tijd 45.000 frank. Het gebouw werd opgetrokken op de plaats waar het presbyterium stond maar groter. De kerkfabriek ontving een kleine subsidie van de stad en van de staat (2000 frank). Het werd in gebruik genomen in 1854.
Momenteel is de dekenij de enige pastorij die nog volledig door de kerkfabriek wordt gebruikt en waar ook de pastoor – deken woont. Het is de bewaarplaats van het archief van verschillende parochies en ook opslagplaats van kerkelijk meubilair en gerief. Hier is het secretariaat van de parochie en het dekenaat met de verschillende dekenale vzw’s gevestigd. Hier ontvangt de deken de parochianen. Het is ook de vergaderplaats voor kerkfabrieken, dekenale conferentie, parochieploeg. Hier komen in de vergaderzaal maandelijks ouders samen voor de doopvoorbereiding, hier komen de kandidaat-huwenden samen enz. enz. Zie maar naar de kalender van de activiteiten.
Ge merkt dat met de groeiende samenwerking tussen de tot nu toe nog bestaande parochies er ook heel wat besparingen zijn gebeurd ten voordele van de stad. Dit brengt mee dat de voorziene begroting van de stad voor al de kerken in december met tienduizenden Euro’s verminderd is dankzij de grotere inkomsten van de kerkfabrieken door verhuur van de pastorijen en ook door mindere uitgaven.
Een andere keer zullen wij het hebben over het gebruik van de kerken en stand van zaken in de vorming van nieuwe parochies.
H. Dewulf, pastoor-deken
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.